Zwaluwen maken geen zomer voor DES VR1 Zwaluwen maken geen zomer voor DES VR1
Wedstrijdverslagen

Zwaluwen maken geen zomer voor DES VR1

In aanloop naar de derby tussen nummer 1 De Zweef en nummer 2 DES moest nog 1 horde worden genomen door DES VR1. Het bleek een horde teveel.
Patrick Nieboer 163
Competitiewedstrijd SVZW VR2 3-11-0 DES VR1
  • 2-1 Nienke

Opstelling DES

  • Doel: Desiree
  • Achterhoede: Marijke - Kirsten - Laura - Daphne
  • Middenveld: Milou - Nienke - Loes
  • Voorhoede: Aline - Sacha - Marieke

Zaterdag 25 maart staat de derby tussen DES VR1 en De Zweef VR2 op de rol. Een derby tussen de, voor aanvang van de wedstrijd van DES tegen SVZW, nummer 1 De Zweef en de nummer 2 DES. Het verschil in punten bedraagt 6, dus een overwinning zou DES op 3 punten kunnen brengen en de druk op De Zweef opvoeren met voor hen nog lastige uitwedstrijden tegen o.a. AZSV en SVZW voor de boeg. Zover was het echter nog niet want eerst stond voor DES dus de wedstrijd tegen SVZW op het programma.

Het thuisduel was destijds met 4-1 gewonnen, maar doordat SVZW sindsdien nagenoeg niet meer had verloren was de brigade van trainer Bert Huesken gewaarschuwd. Diezelfde Bert Huesken had zijn huiswerk gedaan door SVZW te bekijken in hun wedstrijd tegen Excelsior. Het werd een moeizame 0-0 maar Bert was onder de indruk van met name het centrale duo en de razendsnelle rechtsbuiten van SVZW. Het leidde tot een tactische omzetting in de basis door Daphne van de rechtsback positie te laten verhuizen naar de linksbackpositie om het gevaar te bezweren. Ook deze zaterdag had DES weer te kampen met problemen in de personele bezetting. Met Anouk, Bente, Elianne, Ester, Romee en Sunihta als afwezigen door o.a. blessures, werk en zwangerschap bleven precies 11 speelsters over. Ook de tegenstander bleek personele problemen te hebben, maar in tegenstelling tot DES konden zij wel beschikken over 4-5 speelsters van hun MO20, die direct na de wedstrijd in de auto stapten om hun eigen wedstrijd te gaan spelen. Geen reserves dus bij DES en dan was ook Milou, aanvoerster bij afwezigheid van Ester, de voorafgaande week nog ziek geweest en kwam Aline de 2e helft met last van misselijkheid uit de kleedkamer. Ook de voorbereiding was niet optimaal. Speelsters gingen rechtstreeks naar Wierden zodat daar de bespreking in de kleedkamer moest worden gehouden. Door overvolle parkeerplaatsen bij DES, door de vele wedstrijden van pupillenteams, werd ook vertraging opgelopen.

Het vroege tijdstip van aanwezigheid, 09:30 uur, was ook niet ideaal voor een team dat gewend is doorgaans om 12:30 uur of later te voetballen. Al met al zorgde dit voor een verre van optimale warming-up en dat was terug te zien in de wedstrijd. Begon DES nog met een afstandsschot van Marieke in de 1e minuut dat naast ging, werd het spel echter al snel overgenomen door SVZW. Bert had gelijk: het centrale duo was de DES-voorhoede de baas, de rechtsbuiten was een plaag voor de verdediging van DES en de SVZW speelsters van MO20 zorgden voor een heel andere tegenstander dan in de thuiswedstrijd die door DES dus met 4-1 was gewonnen. Al in de 4e minuut was het raak toen SVZW op rechts doorbrak. Waar een voorzet werd verwacht volgde een schot in de korte hoek dat via keepster Desiree in het doel belandde. Het dient wel te worden gezegd dat voorafgaand aan de actie tot 2x toe een overtreding op Milou werd begaan. De scheidsrechter wuifde alle protesten weg en het leek erop dat SVZW wraak zocht voor de wedstrijd in Nijverdal waar zij zich benadeeld voelden door de scheidsrechter. Afijn, 1-0 en de toon was gezet en je zou toch zeggen dat DES gewaarschuwd zou moeten zijn. Het tegendeel bleek waar. SVZW bleef het betere van het spel houden, alhoewel dit niet tot uitgespeelde kansen leidde. Omdat met name het DES middenveld werd overlopen besloot de staf tot een tactische omzetting door Sacha terug te halen naar het middenveld, Nienke te laten verhuizen van de rechtshalf naar de linkshalf positie en Loes als rechtsbuiten te posteren. Het pakte direct goed uit want DES kwam beter in haar spel. Ook dit leidde echter niet tot echt uitgespeelde kansen en zo vond de slag plaats op het middenveld en werd de rust bereikt met de 1-0 achterstand, niet onoverkomelijk dus.

In de 61e minuut ging er echter een streep door de rekening toen SVZW uitbrak, ditmaal via de linker vleugel. Het kunststukje van de 1e helft werd herhaald want ook nu volgde geen voorzet maar een schot in de korte hoek. ook nu verdween de bal via Desiree in het doel en was de 2-0 achterstand een feit. DES toonde echter direct veerkracht en mentaliteit want 2 minuten later werd de aansluitingstreffer gemaakt door Nienke die aan het einde stond van een aanval via Sacha, Marieke, Loes, Daphne en Aline. Ook in het vervolg van de 2e helft bleef de wedstrijd zich grotendeels afspelen op het middenveld en waren de kansen voor beide teams op de vingers van 1 hand te tellen. Het bleef bij afstandsschoten van Milou, Aline, Loes en Sacha maar geen van allen konden de keepster van SVZW verontrusten. Ook bij SVZW bleef het bij pogingen van afstand. Het waren welgeteld maar 3 schoten tot de 90e minuut. Gevaarlijkste poging van de kant van DES kwam uit een dood spelmoment. Een vrije trap van Laura werd hard en zuiver naar de bovenhoek gekruld, maar een fantastische redding van de keepster van SVZW voorkwam de 2-2. Het laatste kwartier werd door trainer Bert Huesken opdracht gegeven achterin 1 op 1 te spelen en werd Marijke naar voren gedirigeerd. Ze deed het met verve, legde vele meters af, zorgde voor veel balheroveringen en was overal op het veld te vinden. Het mocht niet baten. Door het ontbreken van wisselspelers sloeg de vermoeidheid toe. SVZW wist met doorlopend wisselen het team wel conditioneel sterk te houden en in de 90e minuut werd de nekslag toegediend. Uit 1 van meerdere uitbraken kwamen Kirsten, Laura en Daphne weer tegenover een numerieke meerderheid te staan. Eén van de snelle voorwaartsen van SVZW brak door de linie van DES, stormde alleen op Desiree af en maakte geen fout. De eindstand van 3-1 verscheen op het bord. Alhoewel de scheidsrechter keurig de blessuretijd liet uitspelen bleek het verzet van DES gebroken.

Omdat later op de middag het bericht doorkwam dat De Zweef met 3-0 had gewonnen van BWO leek er na deze zaterdag een streep te kunnen worden gezet door de titelaspiraties van DES. Een toch wel bittere pil. Natuurlijk is er nog een theoretische kans en 'it ain't over 'till the fat lady sings" maar de teleurstelling bij DES was groot, misschien nog wel het grootst bij de staf. Volgende week dan toch maar de sportieve plicht vervullen en de achterstand van inmiddels 9 punten op De Zweef terug proberen te brengen tot 6 punten. Helaas ontbreken ook dan weer een aantal speelsters, maar het lijkt erop dat met 12 speelsters aan die wedstrijd kan worden begonnen. Er kan dus in ieder geval gewisseld worden. Misschien dat dan, indien toch nodig, wel weer gebruik kan worden gemaakt van speelsters van MO20. En SVZW? Mede door de versterking vanuit MO20 een prima ploeg die we tekort doen als we de nederlaag alleen aan DES zelf zouden wijten. Het vertoonde spel van deze tegenstander was daar eenvoudigweg te goed voor en de overwinning een terechte. De Zwaluwen maakten daarmee voor zichzelf alvast zomer op een mooie lentedag.

Pieter Molenaar

Onze hoofdsponsoren:

Reflex bedrijfskleding Intersport Ramon Zomer

Trots op onze sponsoren: