vvdes_banner_07.jpg
nu ook cum laude geslaagd voor les 3: het afmaken van kansen!

DES VR1 – Excelsior VR2 19 (!) – 0

Om maar direct met de deur in huis te vallen: dit verslag wordt geen vervolg op het begrip ‘kort hold’n’ van vorige week! Er moeten immers o.a. 19 doelpunten worden besproken. Het was de week na de onverdiende nederlaag tegen De Zweef aan de andere kant van sportpark Gagelman en alles en iedereen bij DES was er alles aan gelegen de vieze nasmaak van die dag weg te spoelen.

Excelsior leek de ideale kandidaat want die hadden al een paar fikse nederlagen geïncasseerd en stonden troosteloos onderaan met 0 uit 7.

Dat het uiteindelijk 19-0 zou worden had niemand in zijn/haar stoutste dromen verwacht of het moet Nienke zijn geweest, maar daarover later meer. Milou hield het in ieder geval op een voor haar doen bescheiden 10-0. Bij 9-0 had zij de 10e een paar keer op haar schoen, maar schoten vlogen over het doel, al dan niet de lat rakend. Er werd spontaan een nieuwe boete bedacht voor latje schieten tijdens de wedstrijd.

Trainer Bert bracht de volgende aanvallend ingestelde opstelling ten tonele tijdens de bespreking: Anouk in doel als vervangster van Desiree, de achterhoede werd gevormd door Kirsten, Ester, Bente en Laura, het middenveld door Sacha, Milou en Nienke en de voorhoede door Ashanty (MO20), Anouk, ditmaal met de punt vooruit en Romee.

Als troeven achter de hand werden Aline, Liv (MO20) en Marith (MO20 op de bank gehouden. Dankbaar waren we met de komst van Ashanty, Liv en Marith uit de brigade MO20 van Marco Nijenhuis die zojuist een ware slijtageslag tegen eveneens Excelsior MO20 achter de rug hadden. Deze werd uiterst knap en effectief in een 3-1 winst omgezet. Zelfs de met een blessure uitgevallen Bente (MO20) was bereid aan te treden bij Vrouwen 1. Ze kon worden gespaard, want uiteindelijk beschikten de vrouwen met Ashanty, Liv en Marith over voldoende bezetting op en naast het veld. Deze dag moest worden gesteld zonder Daphne, Desiree, Elianne, de zieke Loes die dapper als ze is wel als suppoter aanwezig was, Marieke, nog steeds herstellend van een kaakoperatie, maar ook weer dapper als supporter aanwezig, en tenslotte Marijke. Een krappe bezetting dus, maar MO20 bracht uitkomst.
Tijdens de bespreking ontpopte Mara, dochter van Marieke en Rob, zich als mascotte die de spanning bij de dames weg wist te halen met een ongeëvenaarde imitatie van dierengeluiden. Tijdens de wedstrijd ontpopte zij zich ook nog eens als assistent coach van Bert door zich naast hem te posteren aan de rand van het veld (zie foto).

Of zij er debet aan was is niet bekend, maar op verzoek van Ashanty werd een tactische omzetting gedaan voor aanvang van de wedstrijd. Ashanty verhuisde van de rechtsbuiten naar de rechtshalf positie en Sacha van de rechtshalf naar de rechtsbuiten positie. Een tactische meesterzet zo zou blijken want de 2 wisten elkaar blindelings te vinden en binnen 11 minuten was het 3-0 door 3 doelpunten van Sacha die zich ontpopte (er werd veel ontpopt deze dag) tot een koele kikker in het afmaken van kansen. Een onvervalste hattrick was het gevolg, 3 doelpunten onafgebroken gescoord door dezelfde speelster in 1 helft.

De assists kwamen op naam van Romee, Anouk en Laura. Daarvoor was het in de 1e minuut al Romee die de afronding van een prachtige combinatie met Sacha zag worden afgekeurd wegens buitenspel. De aanvallende toon was gezet! Tussen de 3 doelpunten van Sacha door waren er ook nog kansen voor Nienke en Anouk, maar die leken Sacha een hattrick te gunnen door zelf niet te scoren. De 2-0 kwam overigens tot stand door een knappe doorkopbal van Anouk die Sacha ineens vrij voor de keepster zette. 

Ook Ashanty liet zich aanvallend gelden met een afstandsschot dat door de keepster met moeite tot corner kon worden verwerkt. Het was uitstel van executie voor Excelsior want uit die corner, op maat gegeven door Milou, was het Ester die via een verdediger tekende voor de 4-0. Nadat Nienke nog weer een schotpoging had gewaagd was het in de 24e minuut een droomcombinatie van achteruit opgezet door Kirsten, die als in oude tijden (meiden B van destijds met name) blindelings de oprukkende Laura wist te vinden die op haar beurt Romee diep stuurde. Haar voorzet werd door Anouk beheerst afgerond 5-0. Even later was het weer de beurt aan Sacha die door een perfecte crosspass van Milou dwars door het centrum vrij voor de keeper werd gezet. Wederom bleef ze koel alleen oog in oog met de keepster en de 6-0 was een feit.

Wat volgde was een kunststukje van Nienke, als opmaat voor later zo zou blijken. Op een voorzet van Romee sprong Nienke hoger dan haar tegenstander, terwijl ze toch niet één van de grootste speelsters in het veld was, draaide in de lucht om haar as en wist de bal te koppen. Helaas eindigede dit kunststukje net naast het doel. Op het half uur volgde weer eens een fluwelen combinatie van achteruit waar Kirsten, u raadt het al, blindelings Laura wist te bereiken. Die stuurde op haar beurt opnieuw Romee diep. Waar iedereen een voorzet verwachtte ging Romee een 1-2 aan met Anouk waarna Romee met een strakke schuiver tekende voor de 7-0. In de 33e minuut viel het eerste wapenfeit(je) van Excelsior te noteren. Een schot(je) dat simpel in de handen van de koukleumende keepster Anouk belandde. Ze schrok er van. In de tegenstoot was het Milou die Laura diep stuurde. Laura’s pegel van afstand werd door de keepster van Excelsior met kunst- en vliegwerk uit haar doel gehouden. Laura vond het zelf een ‘…bal’, zo is duidelijk op 1 van de vele filmpjes van Sunihta te beluisteren.

Milou overigens die de hele wedstrijd ‘verdeel en heers’ toepaste op het middenveld. Mooi waren ook de positiewisselingen van haar met Ester. Als Ester weer eens ten aanval trok nam Milou als vanzelfsprekend de positie van Ester over. Mooi om te zien. Nog voor de rust waren er pogingen van Romee, na een combinatie tussen Ashanty en Sacha, waarbij ze door een klein duwtje uit positie raakte, vervolgens nog een schot van Romee na niet zelfzuchtig breed leggen van Anouk, dat door de keepster tot corner werd verwerkt en een geweldig schot van Milou dat op het laatste moment niet in de kruising vloog maar net van het doel afdraaide. De 8-0 kwam er in blessuretijd toen Sacha maar weer eens vrij voor de keepster werd gezet, ditmaal door Anouk. Waar de keepster dacht aan weer een bal in de hoek en opsprong om een duik te gaan maken, punterde Sacha de bal ditmaal onder haar door. 8-0 dus met nog een helft voor de boeg.
Nadat de dames in de kleedkamer vrolijk met elkaar hadden gekeuveld over het verloop van de 1e helft, met als hoogtepunt de doelpuntenmachine Sacha, nam trainer Bert Huesken het woord.
Wat volgde waren de legendarische woorden bij een 8-0 voorsprong bij rust: “het gaat niet slecht”! Bert vond het ‘niet slecht’. Er werd wel even hartelijk gelachen, maar Bert ontpopte (ook hij) zich tot een ware Louis van Gaal door de vrouwen scherp te houden voor de 2e helft en legde toch wel een paar vingers (de pinkjes zullen we maar zeggen) op zere plaatsjes. Zo hamerde hij op het doelsaldo omdat doorgaans wedstrijden met een dergelijke voorsprong bij rust in de 2e helft inzakken. Zijn waarschuwingen waren niet aan dovemans oren besteed want met Aline, Marith en Liv voor Ashanty, Kirsten en Romee werd in de 2e helft doorgegaan waar men in de 1e helft was gebleven: scoren. Anouk werd geposteerd op de laatste man (vrouw) positie. Ze strikte haar veters nog maar eens even goed om te voorkomen dat er een tegendoelpunt zou vallen als zij in het veld haar veters aan het strikken was. Zo gebeurde immers tegen ON. Het verliep perfect want onder leiding van Anouk wisten Bente, Ester en Laura samen met keepster Anouk de 0 te houden.

Al in de 47e minuut, na een schotpoging van Milou die over het doel ging, was het Liv die met een prachtige dieptepass Laura op pad stuurde. Die wist op haar beurt Sacha te bereiken die Aline de eer gunde: 9-0 door de andere doelpuntenmachine van DES VR1: Aline. En toen was het de beurt aan Milou dacht iedereen en zij zelf waarschijnlijk ook, om de voorspelde 10-0 aan te tekenen. Helaas: op zich goede schoten vlogen net over het doel. Het zou behoorlijk bijdragen aan de boetepot met de nieuwe boete voor schieten op de lat en over. Uiteindelijk zou een daaropvolgende uittrap van Excelsior, via een aantal Excelsior speelsters, zo maar aan de andere kant belandden in de handen van keepster Anouk. Die bedacht zich niet en zette met een vlijmscherpe uittrap Aline ineens vrij voor haar collega aan de andere kant. Zo’n kans liet Aline zich natuurlijk niet ontnemen en dus was zij het die voor de 10-0 tekende. Een geweldige assist in de 50e minuut dus van keepster Anouk die door iedereen enthousiast werd toegejuicht.

Vervolgens was het de beurt aan Liv. Eerst werd nog een schot van haar gekeerd door de keepster, maar daarna nam ze een aantal corners vanaf links voor haar rekening. Deze waren zo perfect en strak voor de goal geplaatst dat Sacha in de 54e en 58e minuut de 11-0 en 12-0 redelijk simpel kon binnentikken.
In de 65e minuut was het Ester die middels een strafschop weer haar ‘koele kikker act’ kon laten zien en feilloos de 13-0 onhoudbaar langs de keepster plaatste. De penalty was gegeven nadat Milou tijdens een indrukwekkende solo door de 16 van Excelsior werd gevloerd. Het duurde even voordat ze besefte dat ze moest vallen, maar geraakt was ze en de strafschop was dus verdiend toegekend door de uitstekend leidende scheidsrechter Gerrit Hemmink. Bij aanvang van de 2e helft had hij schijnbaar medelijden met Excelsior want hij liet hen voor de 2e keer aftrappen. DES stond erbij en keer ernaar, maar de scheidsrechter corrigeerde zichzelf keurig op tijd en liet alsnog DES aftrappen.
Opnieuw was het daarna de beurt aan Liv die vanaf de linksbuiten positie strooide met dieptepasses, crosspasses en steekballen. Waar ze normaal gesproken bij MO20 gewend is om als eindstation te fungeren en de goals voor haar rekening te nemen was ze vandaag de top assists geefster. Zo rondde opnieuw Sacha een crosspass van Liv wederom koelbloedig af tot 14-0. De teller voor Sacha stond inmiddels op 8 (!) doelpunten, waarvan acte. Een nieuwe spits naast Aline was deze wedstrijd geboren. Ook Laura deed een duit in het zakje door Liv met een strakke pass langs de lijn diep te sturen, haar voorzet bereikte Aline die vanuit de draai teruglegde op Marith. Haar poeier van afstand werd knap gekeerd door de keepster van Excelsior. Het moet gezegd dat de keepster zich knap weerde deze middag, ondanks de vele tegendoelpunten. Het hadden er nog veel meer kunnen zijn als zij niet regelmatig attent op haar post was. Daarmee is tevens gezegd dat DES ook vandaag weer meester was in het creëren van kansen. Dat dit uiteindelijk resulteerde in maar liefst 19 doelpunten was een nagenoeg perfecte uitvoering van les 1 t/m 3 van het aanvallend voetbal: balbezit, kansen creëren, afmaken.

Maar goed, zover was het nog niet, we waren inmiddels nog maar bij 14-0. De 15-0 viel in de 71e minuut toen Milou met een bekeken steekpass Aline weer eens vrij voor de keepster zette. Ook dit buitenkansje liet Aline zich niet ontnemen. Voor haar zou de teller uiteindelijk op 5 doelpunten komen te staan. Opnieuw was het vervolgens een crosspass van Liv die Sacha vrijspeelde. Haar schot werd nog gekeerd door de keepster, maar in de rebound was het Aline die met een werkelijk fantastisch balletje over de keepster tekende voor de 16-0. Het hield het midden tussen een stiftje en een lobje en was prachtig om te zien en perfect uitgevoerd. Nadat Milou ook maar weer eens een prachtige steekpass afleverde op Laura, wiens voorzet door de tot dan toe ongelukkig in de afwerking zijnde Nienke tegen de paal werd geschoten, was het de attente Aline die in de rebound tekende voor de 17-0.

Tussendoor viel er nog wel even te genieten van de bij Excelsior ingevallen nummer 20 die op het middenveld de bal een aantal keren achteloos hooghield. Op advies van de als supporter langs de lijn staande teammanager van DES JO19-1 en die middag scheidsrechter van DES 2, Jan Heerdink, mocht dit hoogstandje niet onvermeld blijven in dit verslag. Bij deze dan ook!

In de 77e minuut was het dan zover: de publiekswissel voor het goudhaantje van die middag wat doelpunten betreft , Sacha, die onder applaus van alles wat DES was het veld verliet. Maar liefst 8 doelpunten dus van deze speelsters die normaal gesproken vanaf de rechtshalf positie opereert en van daaruit slechts sporadisch in kansrijke scoringspositie komt. Chapeau! Kirsten kwam voor haar terug in het veld en Anouk kon weer in de aanval worden geposteerd. Daar was ze bij de eerste de beste bal niet zelfzuchtig (wat ze volgens iedereen wel had mogen zijn) door de bal in de 16 af te leggen op Aline, die op haar beurt de keepster omspeelde maar net iets te ver naar buiten werd gedreven om nog in schietpositie te komen. In 2e instantie wist de keepster haar het scoren helemaal te beletten. Een wederom strak genomen corner van Liv belandde in de 82e minuut op het hoofd van opnieuw Aline, maar ook deze kopbal werd door de keepster gepareerd. Wat volgde in de 83e minuut was het best te vergelijken met een schiettent, met pogingen van Nienke, Milou, Aline en Liv die op raadselachtige wijze niet in het doel belandden.

Achterin was het met name Kirsten die er koste wat kost voor wilde zorgen dat de 0 bleef behouden en dat liet ze een tegenstandster ter hoogte van de middellijn even blijken. De terecht door scheidrechter Hemmink toegekende vrije trap was schijnbaar niet voldoende voor een speelster van Excelsior die dat even in felle bewoordingen aan de scheidsrechter liet weten. Het leverde haar een gele kaart en daarmee tijdstraf op en het was al met al een momentje dat de overigens sportieve wedstrijd enigszins ontsierde.

Gelukkig liet DES zich niet afleiden en was het in de 87e minuut de weer eens mee opgekomen Ester die een schotpoging zag stranden. Ditmaal was het Anouk die zeer attent was en de rebound binnenschoot 18-0. Voor Excelsior was het blijkbaar genoeg want op verzoek van hen floot scheidsrechter Gerrit Hemmink in de 88e minuut af. Althans dat dacht hij. Maar daar dacht de nog steeds naar een doelpunt op zoek zijnde Nienke anders over. Het was alsof ze in een droom was beland want ze herhaalde het kunststukje van de 1e helft. Op een gedroomde voorzet van een onbekende speelster, we zullen haar voor het gemak Milou noemen, sprong Nienke hoog boven iedereen uit, draaide in de lucht om haar as en kopte de bal snoeihard binnen voor de uitkomende keepster. Het deed denken aan het doelpunt van Cody Gakpo tegen Senegal, maar dat mocht Gakpo willen aldus Nienke. Dit droomdoelpunt was van veel grotere schoonheid.

De scheidsrechter turfde er het 19e doelpunt voor op zijn papiertje en daar kon DES en vooral Nienke uitstekend mee leven. Een monsterscore dus deze zaterdag op sportpark Gagelman. Helaas kon dat het verlies van DES 1 en 2 (heren) niet compenseren. Dat verlies kon trouwens op haar beurt het humeur van de DES dames en meiden ook niet verstoren want er werd nog even met een natje nagenoten in de kantine. Volgende week wacht 1 van de 2 verre uitwedstrijden als moet worden aangetreden tegen FC Winterswijk. De andere is direct in het nieuwe jaar tegen AZSV Aalten, een directe concurrent. Maar voor dat zover is volgt dit jaar ook nog de derby tegen SVVN VR1.
Eerst dus maar op naar Winterswijk, ook geen hoogvlieger, maar met meerdere vrouwenteams weet je nooit tegen wie je daar moet aantreden.

Les 1, 2 en 3 zijn inmiddels nagenoeg tot in de perfectie uitgevoerd dus dat geeft de burger moed. Net als de extra doelpuntenmachines Aline en Sacha.

U mag 8x raden wie er verkozen werd tot speelster van de dag! En zo kwam er een einde aan de dag waarvan je wist dat ie zou komen.

Pieter Molenaar

Hoofdsponsor:

Sponsorkliks