vvdes_banner_10.jpg

DES VR1 – SVZW VR2 4 – 1

Het was een zomerse dag in oktober waarop de vrouwen van Sportvereniging Zwaluwen uit Wierden, SVWZ, op bezoek kwamen bij de vrouwen van DES. En een extra zomerse dag werd het op alle vlakken, voor de vrouwen van DES dan welteverstaan. Aan het begin van de week leek nog even roet in het eten te worden gegooid toen de trainer van SVZW contact opnam met de trainer van DES, Bert Huesken, met de vraag of de wedstrijd kon worden verzet omdat ze, ondanks een selectie van 18 (!) speelsters, zoveel blessures hadden dat ze waarschijnlijk niet genoeg speelsters op de been konden brengen. Dan zul je net zien dat DES VR1 deze zaterdag wel nagenoeg compleet kon aantreden en geen beroep hoefde te doen op de meiden van MO20. Uiteindelijk kwam er bij SVZW aan het eind van de week toch witte rook uit de schoorsteen en kon men, m.b.v. aanvulling vanuit hun MO20 en nog een aanmelding van een speelster om 23:00 uur op de vrijdagavond, op zaterdag toch met 14 speelsters aantreden op sportpark Gagelman in Nijverdal. Zoals gezegd kon DES deze wedstrijd geheel op eigen kracht spelen en konden de meiden van MO20 zich volledig concentreren op hun wedstrijd. Of het ze heeft geholpen weten we niet, maar ze zetten een puike prestatie neer door met 1-0 te winnen van de MO20 meiden uit Markelo, een team dat in 2 jaar tijd (!) geen wedstrijd had verloren. Chapeau dus!

Om dit goede voorbeeld te volgen begon trainer Bert Huesken met de volgende basis elf: Desiree, Kirsten, Marijke, Daphne, teamcaptain Ester, Loes, Milou, Laura, Romee, Marieke en Elianne. Een luxe was het om Aline, Nienke en Sacha nog achter de hand te hebben. Vooral bijzonder was de terugkeer van Aline die wekenlang, zo niet maandenlang, van de kant had moeten toekijken, geplaagd door een ernstige knieblessure. Na de veel besproken teleurstelling van de week ervoor waren de vrouwen van DES erop gebrand een goed resultaat neer te zetten en dat uitte zich al in de 4e minuut, waar een schot van Elianne, na goed doorzetten van Milou, nog door de keeper kon worden gekeerd, hetgeen ook gebeurde na een schot uit de draai van Marieke in de 5e minuut. SVZW was gewaarschuwd. Er was de voorafgaande week veel getraind op het inspelen, opendraaien en afwerken op de goal en dat was deze zaterdag te zien bij meerdere speelsters. Er werd naar hartenlust open gedraaid. SVZW leek inderdaad gewaarschuwd want in de 8e minuut eindigde een inzet van SVZW, na een fraaie aanvallende combinatie over links, op de lat. Ook DES was dus gewaarschuwd. Het was DES dat vervolgens toch de wedstrijd weer naar zich toe trok, met een inzet van Elianne na een uitstekende crosspass van Romee, die tot corner werd verwerkt door de SVZW verdediging. In de 12e minuut nam Ester een uittrap van de keepster van SVZW direct op de schoen en lanceerde daarmee Marieke die op haar beurt een knap schot afleverde dat rakelings over ging.
Het was DES dat de daaropvolgende minuten de bovenliggende partij bleef met het langzaam terugkerende verzorgde combinatievoetbal dat eerder tegen Oranje Nassau op de mat was gelegd. Tot uitgespeelde kansen leidde het echter niet. Door een misverstand in de communicatie tussen verdediging en middenveld was het echter SVZW dat, tegen de verhouding in, op een 0-1 voorsprong kwam. Een ingespeelde bal van de keeper werd dwars door het midden in de breedte uitverdedigd, althans dat was de gedachte. Er was ooit maar 1 verdediger die daar bekwaam in was. De ouderen onder ons weten waarschijnlijk nog wel dat we het dan hebben over good old Epi Drost van FC Twente. Een tribune in de Grolsch Veste is naar dit clubicoon vernoemd. Ook daar ging het echter weleens mis en dan kostte dat Twente een tegendoelpunt. Bij DES was het een uitgestoken been van de spits van SVZW die de breedtepass dusdanig van richting deed veranderen dat de bal langzaam het DES doel in hobbelde, 0-1 dus.

Gelukkig gingen de kopjes bij DES niet hangen, maar ging men door met waar men gebleven was en dat was aanvallen. Na een breedtepass van Marieke was het eerst Romee met een doelpoging die ternauwernood werd gekeerd. De afgeslagen bal werd door de attent inlopende Laura net naast het doel van SVZW gewerkt. Vervolgens was het weer Romee, ditmaal na een prima voorzet van Elianne, die haar inzet gekeerd zag worden door de keepster van SVZW. Na wederom een actie op snelheid langs de linkerkant van Elianne werd de door haar vanaf de achterlijn teruggelegde bal door Marieke maar weer eens vanuit de draai direct doorgespeeld naar Laura. Haar geweldige inzet spatte op de lat uiteen. De van de lat terug het veld in springende bal resulteerde in een scrimmage voor het doel van SVZW met inzetten van Loes, Ester, Milou en Elianne. De bal leek uiteindelijk door SVZW te worden weggewerkt doch deze belandde voor de voeten van Marieke die het de keepster met een hoge inzet dusdanig moeilijk maakte dat de snel dalende bal over haar heen in het doel verdween. Een meer dan terechte 1-1 in de 33e minuut.

Ook daarna werd er door DES weer volop aangevallen, maar ook in deze periode tot aan de rust leverde dat geen uitgespeelde kansen op. Uit een counter van SVZW, ditmaal over de rechter vleugel, kon een scherpe voorzet door een aanvalster van SVZW net niet genoeg worden gecontroleerd waardoor de inzet naast het doel van DES verdween. Tot opluchting van alles wat DES was werd zo met een 1-1 stand de rust bereikt. Onder het genot van een bekertje thee werd de 1e helft nog even geanalyseerd. Het tot dan toe vertoonde spel was prima en diende als basis voor het strijdplan voor de 2e helft. Onderdeel daarvan waren Nienke en Sacha die in het veld kwamen voor Laura en Loes.
Waar DES in eerdere wedstrijden nog weleens minder alert uit de kleedkamer kwam dan haar tegenstanders, was nu het omgekeerde het geval. Want toen kwam de wonderbaarlijke 48e minuut!
Daphne speelde Sacha in op een manier zoals trainer Bert dit voor de wedstrijd bij de bespreking op het bord had uitgetekend. Sacha op haar beurt verzond een prachtige dieptepass op Marieke, die maar weer eens fraai opendraaide en niet zelfzuchtig de bal breed legde op de vrijstaande Elianne. Die wist wel raad met dit buitenkansje en met een strak schot tekende zij voor de 2-1. Nog maar nauwelijks bekomen van de schrik raakte SVZW de bal direct na de aftrap al weer kwijt. Het was de jarige Marijke die zichzelf en de rest van het team trakteerde op een geweldig cadeau door vanaf een meter of 25 de bal snoeihard diagonaal de kruising in te jagen. 3-1 in nog steeds die, achteraf gezien, allesbeslissende 48e minuut.Het doelpunt was DES te mooier omdat bij het na de rust teruglopen van de kleedkamer naar het veld door een niet nader te noemen staflid met Marijke en Milou werd besproken Marijke een keer te laten opkomen om in schietpositie te komen. Milou zou dan de honneurs achterin waarnemen, oftewel de positie van Marijke overnemen. En alzo geschiedde dus in die wonderbaarlijke 48e minuut. Zoals captain Hannibal Smith van het A-team pleegde te zeggen: “I love it when a plan comes together”.

DES had de smaak te pakken en er werd vrolijk door gecombineerd met inzetten van Romee , na een prachtige dieptepass van Marieke en een schot van Marieke, na een fluwelen combinatie tussen Ester, Marijke en Milou, die met moeite door de keepster en verdediging van SVZW konden worden gekeerd. SVZW kwam er niet echt aan te pas. Toch kwam het nog wel tot een gevaarlijk schot, ook vanuit de draai. Zouden zij daar ook op hebben getraind, of hadden ze het gedurende de wedstrijd afgekeken? Dit schot werd echter prima gekeerd door Desiree die in het verloop van de wedstrijd nog een keer handelend moest optreden na een scherpe dieptepass van SVZW. Al glijdend onderschepte ze de bal voor de voeten van de aanstormende spits van SVZW. Complimenten voor diezelfde spits die vervolgens niet doorging op Desiree maar over haar heen sprong. Dit in tegenstelling tot een eerdere wedstrijd waarin de spits wel doorging op de keeper hetgeen leidde tot een blessure die Desiree 2 weken aan de kant zou houden.

Het was diezelfde Desiree die vervolgens nog een hoofdrol voor zich opeiste door met een geweldige uittrap ineens Elianne vrij voor haar collega-keepster aan de andere kant te zetten. Ook hiermee wist Elianne wel raad en met een schot in de korte hoek verschalkte ze de keepster: 4-1 in de 78e minuut. Voor zover dat nog niet het geval was, was de wedstrijd gespeeld. Laura kwam vervolgens nog terug in het veld voor Romee en in diezelfde 78e minuut was er dan de lang verwachtte rentree van Aline, die bij de warming up nog maar weer eens even had laten zien over een fenomenale techniek te beschikken, bijna net zo goed als assistent-scheidsrechter Jan Westenberg, door op eenvoudige wijze een balletje lange tijd hoog te houden. Veel viel er niet meer te beleven of het moet de publiekswissel zijn van Elianne die werd vervangen door Loes. Frappant was dat alleen de staf daarvoor de handen op elkaar zette. De rest van de bank was schijnbaar te druk met babysitten en samen met ouders en vriendjes waarschijnlijk al met hun hoofd bij de 3e helft en de derby DES – SVVN. Die leverde overigens een prachtige 3-2 overwinning op voor de mannen van DES. Vermeldenswaard is ook nu weer de hechte verdediging o.l.v. Desiree en bestaande uit Kirsten, Marijke, Ester en Daphne die nagenoeg geen kans weggaf./ Voorin viel de tomeloze inzet van Romee op die veel balveroveringen voor haar rekening nam. Met de 4-1 overwinning op zak voor de vrouwen, voor even resulterend in de koppositie op de ranglijst, en de 3-2 winst van de mannen, kon feest worden gevierd in de DES-kantine en zo werd het de mooiste zaterdag van de hele week.

Is het verhaal daarmee uit? Nee hoor, want de complimenten gaan ook nu weer, in de week na de week na de week na de week van de scheidsrechter, uit naar de leidsman van vanmiddag, Gert de Vries. Alhoewel er even sprake van was om het uur dat de klok ’s nachts zou worden teruggezet te compenseren door een uur langer door te laten voetballen, besloot hij, volgens hem in onderling overleg met beide teams, 10 seconden eerder en zonder blessuretijd af te fluiten. Daarmee kon iedereen op tijd in de kantine en bij de derby DES-SVVN aanwezig zijn. Dat gold ook voor Kirsten die eerder nog even de stuipen op het lijf werd gejaagd door diezelfde scheidsrechter Gert de Vries. Kirsten had een waanzinnige dieptepaas op Laura in gedachten, maar die belandde op de rug van de scheidsrechter. Deze greep vervolgens naar zijn bovenzak omdat hij niet wist waaraan hij deze, als aanslag beschouwde poging, had verdiend, hetgeen Kirsten wit deed wegtrekken. Een geruststellende brede glimlach van de scheids deed ook haar in lachen uitbarsten.

Dank aan de vele supporters die deze middag (weer) langs de lijn stonden, van ouders tot vriendjes en van kinderen tot mannen en dat terwijl er helemaal op veld 3 moest worden aangetreden, een best eind lopen vanaf de kantine. Er zou die middag (en avond) nog veel gelachen worden door alles en iedereen van DES VR1. De 14 zwaluwen van SVZW hadden deze herfstdag tot een zomerse dag gemaakt voor de 14 vrouwen van DES.

Pieter Molenaar

Hoofdsponsor:

Sponsorkliks